torstai 30. maaliskuuta 2017

E. Ekblom

Sherlock Holmesilla on Watson, Batmanilla Robin ja Matilla Teppo. Luottoystävä. Sielunkumppani. Erityistä tarvetta tällaiselle on vieraassa kaupungissa. Kun kaupungin (ja koko Suomenkin) mittakaavassa käsittämättömän suuren suosion saaneen Kaskiksen varausjono kiertää kuvainnollisesti Kupittaan jäähallin Ruissalon kautta, on turha haikailla Kaskenmäen huipulla syömisestä. Tällöin tosiystävän rooli korostuu. Sellaisen, johon voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Turun ravintolakenttää katsoessaan äkkää nopeasti, että tarjolla on muitakin loistavia ravintoloita, kuten vaikkapa viimeisimmän viikonloppureissumme lauantai-illan kohokohta E. Ekblom.


E. Ekblomilla on tarjolla jotakin, josta pääkaupunkilainen on aidosti kateellinen: 29 euron hintainen illallismenu. Se kulkee leikkisästi nimellä Jannen Kattila-menu ja vaihtuu viikoittain. Valinnanvaraakin on riittävästi, kun kaikkien ruokalajien kohdalla saa valita kahdesta vaihtoehdosta. Alkupalavalinta oli alkuvuoden helpoimpia. Ehdottomasti hevoscarpacciota, tryffelimajoneesia ja vuohenjuustoa. Annos olikin mitä mainioin ja maut upeasti balanssissa. Pääruoaksi valitsin paistettua punakampelaa, maa-artisokkaa ja ruskeavoi-hollandaisea. Maa-artisokkaa oli annoksessa kolmella tavalla: chipseinä, pyreenä ja paahdettuna. Harvoin käy niin, että annoksen lisukkeet varastavat pääosan. Nyt niin kävi, eikä se suinkaan ollut punakampelan vika. Maa-artisokka vain on niin kovin hyvää. Savoijinkaali täydensi maistuvaa annosta.

Kerrankos sitä ollaan Turussa hienosti syömässä, joten tottahan otettiin myös välijuustot. Viiden euron kohtuullisella lisäpanostuksella saa välijuuston, joka tässä tapauksessa oli kotimaista Puna-Heidiä. E. Ekblomissa kyse ei ollutkaan peukalon kokoisesta juustosiivusta ja kynnenkokoisesta hillosilmästä, vaan ihan miehekkäästä juustoslaissista ja kunnon määrästä päärynähilloketta. Jälkiruoaksi valitsemani Crème Catalana sitrussorbetilla kruunasi maistuvan illallisen.



Menu oli kokonaisuudessaan tasapainoisen laadukas eikä heikkoja lenkkejä nähty. E. Ekblom on esimerkillisen ruoanlaittotaidon lisäksi tunnettu myös täysiverisenä viiniravintolana. Jannen Kattila-menulle löytyy talon puolesta valitut ja ruokiin parahultaisesti mätsäävät viinit, joihin mekin päädyimme. Saimme näin ollen laseihimme italialaista valkoista (Vini Bulgarini Trebbiano di Lugana, 16 cl 10,80 €) ja saksalaista punaista (Dautel Spätburgunder, 16 cl 8,10 €).

Tunnelma 1840-luvulla valmistuneessa kivirakennuksessa oli taianomainen. Edelliskerralla istuimme kellarikerroksessa, nyt maan tasolla ”eteisessä”. Puitteet illanvietolle ovat kohdillaan, oli niin tai näin. Hämyinen tunnelma vaati kuitenkin veronsa – ainakin valokuvaamisen kannalta, kuten kuvien laadusta voi päätellä. Tarjoilu oli huolehtivaista, vaikka alkuun kontaktin saaminen kestikin yllättävän kauan.

E. Ekblom asemoituu Turun top 5 -ravintoloiden armoitettuun valiojoukkoon. Jos joskus muuttaisin Turkuun, uskoisin, että Jannen viikoittain vaihtuva menu sulattaisi koti-ikävän pois, haarukallinen ja kulaus kerrallaan.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




E. Ekblom
Läntinen Rantakatu 3

20100 Turku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti