sunnuntai 7. elokuuta 2016

Lumière Vin & Cuisine

Tietokilpailukysymys: mistä ravintolan nimi Lumière juontaa juurensa? Ei, se ei ole SI-järjestelmän yksikkö valaistusvoimakkuudelle. Lumièren veljekset Auguste ja Louis olivat elokuva-alan uranuurtajia 1890-luvun Ranskassa. Ja mikä olisikaan osuvampi nimi elokuvateatterissa sijaitsevalle ravintolalle? Viime vuoden syksyllä Tennispalatsin toiseen kerrokseen avasi ovensa Lumière. Tai siis varsinaisesti mitään ovia ei avattu, koska niitä ei ravintolassa ole yhtäkään. Sijaitseehan se Tennarin yhdessä nurkkauksessa, siellä liukuportaiden alla.


Herää luonnollinen kysymys, mitä herkullisen laadukasta ranskalaista arkiruokaa tarjoava ravintola tekee popparin hajuisessa ja pelikoneiden kyllästämässä viihdeympäristössä. Tällaisissa ympyröissä on totuttu ennemmin mutustelemaan pepperonipizzaslaissia tai jonottamaan pehmistä. Tai niitä jättipoppareita. Joku tietysti äkkää kysyä vastakysymyksen: miksipä ei? Niinpä. Leffateatterikansalle paikka on helposti saavutettavissa, eivätkä kaikki halua syödä epäterveellisiä herkkuja. Tietenkään ravintola ei tarjoa luomuksiaan pelkästään elokuvissa kävijöille, vaan on avoin myös ns. korkeamman kulttuurin ystäville – jos tällainen lapsellinen vastakkainasettelu sallitaan. Onhan samassa kerroksessa myös uudistettu HAM eli Helsingin taidemuseo. Johdantona kerrottakoon vielä se, että elokuvat ja leffateatterit ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Olen työskennellyt opiskeluaikanani Turun Kinopalatsissa. Silloin tuli käytyä 87 kertaa leffassa 11 kuukauden työskentelyn aikana, kun kerran ilmaiseksi pääsi. Myöhemmällä iällä on tullut neuvoteltua alan työehtosopimusta.


Palataan sitten taas asiaan. Kävin Lumièressä lounaalla. Kampin kauppakeskuksen välitön lähiympäristöhän on siitä surullista aluetta, että hyviä lounasspotteja joutuu miettimään oikein ajan kanssa. Onneksi tuli tämä ravintola mieleen. Tarjolla on erikokoisia ja erihintaisia lounassettejä, mutta itse päädyin ”Formule 2:een”, johon kuuluivat pääruoka, lisuke, jälkkäri ja tsuffe (13,5 €). Valitsin pääruoaksi Toulousen grillattua makkaraa, karamellisoitua sipulia ja dijon-kaalia, lisukkeeksi mansikka-sinihomejuustosalaattia ja jälkkäriksi polenta-sitruunakakkua vaniljatuorejuustolla. Pääruoka oli kaikessa hienostelemattomuudessaan erinomainen ja rustiikkisen rehellinen. Makupaletti oli harkittu. Raikas salaatti kävi oivasti alkupalasta laadukkaan juureen tehdyn leivän kera. Vielä kun muutaman suupalan kokoinen sitruunainen jälkiruoka osui yksiin makumieltymysteni kanssa, ei kokonaisuudesta ole varsinaisesti mitään nillitettävää.


Tarjoilija ojentaa lounasannokset suoraan vitriinistä lasipurkeissa, joista ne myös nautitaan. Nopeaa ja hauskaa. Palvelu on muutenkin ystävällistä ja homma selitetään ensikertalaiselle. Miljöö on valoisa ja avara. Isot ikkunat aukeavat Kampin hyörinään. Seuraavalla kerralla täytyy mennä ilta-aikaan ja maistella myös ravintolan itse maahantuomaa viinitarjontaa tai mennä kehutulle brunssille. Menkääpä tekin, esirippu on nostettu, s’il vous plaît.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Lumière Vin & Cuisine
Tennispalatsi 2. krs.
Salomonkatu 15
00100 Helsinki
http://www.brasserielumiere.fi/fi/etusivu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti