lauantai 16. heinäkuuta 2016

Izakaya

Afterwork – tuo jokaisen työläiskuhnurin duunipäivän jälkeinen odotuksen kohde. Sen voimalla jaksaa vääntää iltapäivän viimeisen sopimusluonnoksen, konsultoida kollegaa seuraavan viikon strategiapalaverista tai vain tuijottaa aneemisesti tietokoneen ruutua. Seuraava käytännön tason ongelma odottaa kuitenkin aivan kulman takana: missä nähdä kavereita töiden jälkeen? Nyt sekin ongelma on ratkaistu. Ja ratkaisu tulee nousevan auringon maasta, tarkemmin sanoen sen ruokakulttuurista.

Izakaya avattiin Runeberginkadulle viime vuoden syksyllä. Sen sisarravintola seinän takana on legendaarinen Tokyo 55, jonka sushibuffet on edelleen kaupungin Se Ainoa Oikea. Mutta Izakayan kohdalla kyse ei suinkaan ole iänikuisesta sushista, vaan aivan muusta. Japanilainen keittiö tarjoaa nimittäin paljon muutakin kuin sushia, kuten käynti Mashirossakin osoitti. Ravintolatyyppinä Izakaya edustaa japanilaista seurusteluravintolaa. Tarjolla on pieniä ja edullisia jaettavaksi tarkoitettuja annoksia. Ravintolasta tuleekin nopeasti mieleen espanjalaiset tapas-ravintolat.

Izakaya aukeaa neljältä (paitsi sunnuntaisin ja maanantaisin, jolloin ovet eivät aukea ollenkaan) ja ensimmäisen vajaan parin tunnin ajan tarjolla on kaupungin viilein (tai kuumin) afterwork -diili! Parinkympin sileällä setelillä pystyy lahjomaan tarjoilijan tuomaan kolme ”tapasta” pöytään ja niitä säestämään esim. lasillisen helmeilevää proseccoa. Annan ruoille ja afterwork-tarjoukselle yksinkertaisesti täydet pisteet. Siitä todisteena käyköön se fakta, että olen nyt pelkästään alkukesän aikana käynyt Izakayassa nauttimassa afterwork -fiiliksistä peräti kolmesti. Kyllä. Kolmesti.


Homma toimii kutakuinkin niin, että ruokailija valitsee yhden annoksen kustakin afterwork -menun osiosta. Kolmella käyntikerralla on tullut maisteltua muutamaakin eri annosta, vaikka samaan hengenvetoon täytyy todeta, että suosikit tuli heti ensimmäisellä kerralla bongattua, eikä niitä helpolla muuksi enää vaihtanut. Joka tapauksessa on tullut maistettua häränmarmorifilettä teriyakikastikkeella, karitsankyljyksiä chili-misokastikkeella, sake-voilla terästettyjä grillattuja edamame-papuja, tonnikala-avocadotartaria, lohi-chevicheä sekä härkä- ja possunniskabuneja. Heikkoa lenkkiä tuosta konklaavista ei löydä, mutta toki aina parhaimmat erottuvat joukosta. Kaikilla kolmella kerralla oli pakko ottaa edamame-papuja kulhollinen. Grilattu pinta ja sake-voi tekee niistä taivaallisia herkkuja, joita haluaa imeä sisuksiinsa suupielet valuen kerta toisensa jälkeen. Pakko on mainita myös lohi-cheviche, josta löytyi myös mm. grillattua maissia(!) ja sipulia. Järjettömän herkullista! Häränmarmorifileet teriyakikastikkeella eivät myöskään mene koskaan vikaan. Bunit olivat viehättävä uusi street food -tuttavuus. Annokset muuten tuodaan sitten pöytään niiden valmistumisjärjestyksessä, joten kaikkea ei kanneta pöytään yhdellä kertaa eikä välttämättä edes samaan tahtiin seuralaisen annosten kanssa.


Tässä vaiheessa lukijalla luonnollisesti herää kysymys, riittävätkö kolme pienehköä annosta raskaan työn raatajille. Oma kokemukseni on, että mäkkärin kautta ei tarvitse käydä koukkaamassa kotimatkalla, mutta ei määrästä nyt toisaalta mitään ähkyäkään saa aikaiseksi.


Jälkkäriäkin on tullut pariin otteeseen maisteltua. Nehän eivät diiliin kuulu, mutta kyllä niitä rahalla (5 €) saa. Vaihtuva jälkkärimenu löytyy ajan hengen mukaisesti liitutaululta seinältä. Maistamani jälkiruoat ovat nekin edustaneet tasokasta kokkiosaamista.

Izakaya tarjoilee mahtavan ruoan lisäksi myös mielenkiintoisia drinkkejä (11–12 €), joissa on käytetty esim. shisoa, matchaa, sakea, yuzua, umeshua ja shochua. Aikamoista. Drinkeistä olen maistanut vain Haruhi Shiso Souria, johon tulee shisoa, limeä, giniä ja munanvalkuaista. Kelvollinen suoritus, mutta ei millään vetänyt vertoja ruoille.


Ravintola on kompaktin tyylikäs, jossa suuri baaritiski hallitsee tilaa. Sisustuksessa on käytetty tummaa ja vaaleaa puuta sekä harmaata. Pelkistettyä, mutta toimivaa. Palvelu on sujunut kaikilla kerroilla jämptisti ja kohtuullisen ripeästi.

Izakaya edustaa korkeinta olemisen muotoa afterworkin epämääräisen vaikeassa viitekehyksessä. Ravintola luo sisäänsä turvapaikan, joka nostaa työläisen edes hetkeksi arjen yläpuolelle – kunnes koittaa jälleen seuraava työpäivä.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Izakaya
Runeberginkatu 55
00260 Helsinki
http://www.izakaya.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti