keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Estonian Burger Factory

Oman ihmiselämän vääjäämättömän etenemisen voi tarkistaa jokakesäisellä poikain Tallinnan reissulla. Ollaan nimittäin käyty etelänaapurissa enemmän tai vähemmän samalla porukalla jo varmaan kymmenen kesän ajan. Matkat ovat rauhoittuneet noin kolme neljännestä pahimmista poikavuosista, mutta parhaiten kokemuksen karttumisen huomaa matkan ravintolavalinnoista. Aikoinaan ruokailu oli ainoastaan pakollinen osa päivän epistolaa – inhimillinen asia, joka piti vain hoitaa alta pois, jotta pystyi keskittymään hauskanpitoon aina pitkälle aamuyöhön saakka. Silloin tutuiksi tulivat sellaiset eestiläisen keittiön kulmakivet kuin Peetri Pizza ja Hesburger. Tänä vuonna olin kuitenkin jälleen tsekannut etukäteen Tallinnan mielenkiintoista ravintolatarjontaa, koska halusimme yllättää itsemme jollakin meille entuudestaan tuntemattomalla raflalla. Senpä vuoksi esim. aina oivallinen F-Hoone jäi tällä kertaa pois laskuista.


Väkevät ja perustellut huhut internetin ihmeellisessä maailmassa vinkkasivat askeltamaan kohti Estonian Burger Factorya. Ja niin me teimme – pöytävarauksen kera toki. Juorut kertoivat myös, että EBF:n tarina alkoi pienestä, mutta suositusta kioskista Kadriorgin kaupunginosasta. Kun burgerit tekivät kauppansa, sikariporras päätti perustaa bisneksilleen oikean ravintolan. Enkä usko, että päätöstä on tarvinnut katua.

Mesta sijaitsee vain noin vartin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta, mutta kuitenkin semmoisilla hoodeilla, että kukaan meistä ei aiemmin ollut siellä päin tallustellut. Ulkoapäin rafla ei herättänyt suuria tunteita, vaan toi mieleen ennemminkin klassisen neuvostoajan rappioromantiikan. Mutta kunhan sisälle asti pääsi, pystyi kuvittelemaan saapuneensa kuin mihin tahansa tämän päivän trendien mukaisesti stailattuun ravintolaan. Liitutaulupiirroksia, tiiliseinää, puupintaa ja lunkia meininkiä.


Listalta löytyy peräti kaksitoista erilaista burgeria (7,5–10 €). Valitsin Factoryn klassikon (7,5 €) ja kylkeen normiranut (2,5 €). Burgeri oli juuri sellainen kuin kunnon burgerin pitääkin olla: laadukas ja sopivasti simppeli olematta askeettinen. Avotulella väännetty pihvi oli ensiluokkainen. Ranskalaiset kuulemma tehdään oman salaisen reseptin mukaisesti ja ne olivatkin yksinkertaisesti herkullisia – kenties vähän valjusta ulkonäöstä huolimatta. 

Juomalista oli kutakuinkin riittävä, vaikka en viinejä sieltä löytänytkään. Ei se mitään, koska kuiva normandialainen kolmevarttinen laatumaalaissiideri ajoi asian varsin hyvin (10 €).

Kuten kirjoituksesta on saattanut huomata, on laatu-lisämäärettä luonteva käyttää Estonian Burger Factorysta ja sen ruoista. Käykäähän kokeilemassa F-Hoonen, Kolm Sibulatin ja Rataskaevu 16:n  sijasta. Ravintolaan ehtii, vaikka olisi käymässä etelässä vain päiväristeilyllä. Tallinna on täynnä uskomattoman mielenkiintoisia ja hyviä ravintoloita. Mikä parasta, niiden hintatasokin on miellyttävästi edullisemmalla tasolla kuin koto-Suomessa.

Ruoka
Kokemus
Hinta-laatu




Estonian Burger Factory
Pärnu Maantee 41 A
10119 Tallinn
http://ebf.ee/en/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti